I år 0-1 sker mycket av bibliotekskunskapen via mycket korta övningar i helgrupp, till exempel genom att peka ut olika delar i biblioteket. Fokus är att lära sig skillnaden mellan fakta och skönlitteratur/berättelsebok och förståelse för låneprocessen.
I år 2-3 är bibliotekskunskapen mer fokuserad kring att lära sig bibliotekets system och ämnesord. Eleverna introduceras formellt för bibliotekets delar och hur beståndet är ordnat. Introduktionen följs upp med korta övningar i bibliotekets löpande verksamhet. Övningarna får gärna upprepas även i högre klasser.
Bibliotekarien bör få tid och möjlighet att stöda eleverna i att hitta i biblioteket under deras biblioteksbesök. Det är en fördel om personal som följer till biblioteket kan hantera lånesystemet så bibliotekarien kan frigöras att röra sig fritt i biblioteket och lära eleverna att hitta.
Övningar
Orientera sig i biblioteksrummet
Låt eleverna peka ut fakta, skönlitteratur/berättelseböcker, lånedatorn, återlämningslådan och andra viktiga delar av biblioteksrummet. Involvera eleverna i låneprocessen så mycket som möjligt. (år 0-1)
Så funkar bibliotek introduktion
Introducera eleverna i bibliotekets delar och Hur beståndet är ordnat. Använd presentationen och/eller använd affischerna när eleverna ska orientera sig i biblioteksrummet. (år 2-3)
Hur funkar bibliotek presentation Powerpoint
Hur funkar bibliotek presentation PDF
Hur funkar bibliotek affischer
Ämnesord 1
Dela in eleverna i grupper om 2-4. Varje grupp ska ha ett signumbokmärke. Klipp ut ämnesorden och lägg dem i en burk. Dra ett ämnesord åt gången och låt eleverna hitta vilket signum de tror ämnesordet hör till. Diskutera och förklara ämnesorden vid behov. (år 2 och uppåt)
Ämnesord 2
Dela in eleverna i grupper om 2-4. Varje grupp ska ha ett signumbokmärke. Utse en bytesplats, till exempel ett bord eller hörn i rummet. Klipp ut ämnesorden och lägg dem i en burk. Varje grupp ska dra ett ämnesord ur burken, hitta rätt signum på signumlistan och leta reda på en bok om ämnet med hjälp av bibliotekets nycklar: signumlistan, skyltar, knubbar, bibliotekskatalog. När de hittat en bok går de till bytesplatsen, byter bok med en annan grupp och ställer upp den boken på rätt plats i biblioteket. (år 3 och uppåt)
Centralt innehåll ur LGR11
Kap 2. Övergripande mål och riktlinjer
Kan använda såväl digitala som andra verktyg och medier för kunskapssökande, informationsbearbetning, problemlösning, skapande, kommunikation och lärande
Skolbibliotekets verksamhet används som en del i undervisningen för att stärka elevernas språkliga förmåga och digitala kompetens.
Skolans arbetsmiljö utformas så att alla elever, för att själva kunna söka och utveckla kunskaper, ges aktivt lärarstöd och får tillgång till och förutsättningar att använda läromedel av god kvalitet samt andra lärverktyg för en tidsenlig utbildning, bland annat skolbibliotek och digitala verktyg.