Presentationen Sökskola innehåller en rad praktiska och handfasta tips för att söka med hjälp av sökmotorer och i den vanligaste uppslagsverken som elever inom Stockholm stad har tillgång till. Råden är baserade på Google men går att tillämpa på de flesta sökmotorer. Sökskolan utförs med fördel inom projekt/ämnesområde för praktiskt förankring.
Sökskolans material finns samlat i en broschyr som kan skrivas ut.
Sökskola broschyr vik i 3 delar som dragspel
Tips! Du kan lätt anpassa sökskolan genom att byta ut sökorden. De flesta element i presentationen är flyttbara.
Centralt innehåll ur LGR11
Kap 1. Skolans värdegrund
Eleverna ska kunna orientera sig och agera i en komplex verklighet, med stort informationsflöde, ökad digitalisering och snabb förändringstakt.
Alla elever ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik. De ska även ges möjlighet att utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information. Utbildningen ska därigenom ge eleverna förutsättningarna att utveckla digital kompetens och ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap.
Kap 2. Övergripande mål och riktlinjer
Kan använda såväl digitala som andra verktyg och medier för kunskapssökande, informationsbearbetning, problemlösning, skapande, kommunikation och lärande
Kap 5.15 Samhällskunskap
Olika slags medier, deras uppbyggnad och innehåll, till exempel sociala medier, webbplatser och dagstidningar.
Kap 5.18 Svenska
Eleverna ska ges möjlighet att kommunicera i digitala miljöer med interaktiva och föränderliga texter.
Ordböcker och digitala verktyg för stavning och ordförståelse.
Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.
Informationssökning på bibliotek och på internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.
Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar olika källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.